Karatay Fırın Kebabı Ve Güveç Çeşitlerimiz

Karatay Fırın Kebabı Ve Güveç Çeşitlerimiz

İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir. Ayrıca güveçte yapılan yemekler o an ve sıcak olarak servis edilir. Güveç yemekleri ikinci kez ısıtılmaz.

Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından da daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun v.b. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir. Bu nedenle güveç alırken atalarımızın kullandığı gibi sırsız güveçlerin terich edilmesinde yarar vardır.

Klasik yemeklerin yanında güveçte ayrıca pilav, çorba, hatta kek bile yapılabilir. Ancak kek yapmak için ağzı düz olan güveçler tercih edilmelidir. Aksi halde içerisinden çıkarmak pek kolay olmayacaktır.

Osmanlı mutfağında da çeşitli ebatlarda topraktan yapılmış güveç tencereler, helva güveçleri, testiler, küpler, güveç tavalar ve güveç çömlekler kullanılmıştır. Hatta toprak kaplarda yapılan küplerde su muhafaza edilmiş, daha ufak küplere yağ ve kavurmalar basılarak muhafaza edilmiştir. O dönemlerde Çanakkale, Kütahya ve İznik’te üretilen çeşitli kaplar Sarayın ihtiyaçlarını karşıladığı gibi İstanbul’un ihtiyacını da karşılamıştır.


Karatay Fırın Kebabı 


Fırın kebabı yapılırken mutlaka kuzu etinden yapılır. Fırın kebabında sadece kuzu ön kol ve kuzu kaburga etleri kullanılır. Taş fırında meşe odunu ateşinde özenle pişer. fırın kebabını pişirme süresi 5 – 6 saat arasında değişir.

Bu kadar uzun sürede piştiğinden yaklaşık olarak 3 kg etten 1 kg kebap elde edilir. Tek porsiyonu 100 gr. dır. Müşterilerimizin istediği porsiyona göre servis yapılır.

Konya fırın kebabının yanında kuru soğan verilir. Konya kebabının en önemli özelliği de yerken çatal kullanılmamasıdır.

İlgili Resimler

Öne Çıkarılanlar

Karatay Etli Ekmek Çeşitlerimiz

Konya’nın meşhur olmazsa olmaz tatlarından olan Etliekmeği sizler için &oum

Karatay Fırın Kebabı Ve Güveç Çeşitlerimiz

İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç de

Karatay Tuzda Tavuk

Tuzda tavuk yemeğinizi, yanında güzel bir iç pilavla veya sade pirinç

Yorumlar